Olen pitänyt ”hyvä tulee aina takaisin” -lausahdusta elämäni mottona. Juuri nyt tuollainen ajatus on koetuksella, mutta pidän sen mielessäni. Uskon edelleen, että lapsen voi opettaa pienestä asti huomaamaan hyvän sekä itsessään että muissa.  

Huomaa hyvä -ajattelu on monille pedagogeille tuttu asia. Leena Fredriksson luoma Momolun-maailma ei vielä ole aivan yhtä tunnettu, mutta syksyllä Momolu kavereineen tulee myös Suomen televisioon. Ita-saarilla kaikki hahmot ovat hyväntahtoisia. Siellä ei ole kiusaajia, eikä lannistajia. Ei myöskään pelottavaa naapuria tai ilkeää äitipuolta. Nyt, kun maailmantilanne on taas kertaheitolla muuttunut ja sota on palannut Eurooppaan, Momolun maailma näyttäytyy paratiisina. Ja hyvä niin.

Kirjoittaessani tietokoneella word-ohjelma yrittää jatkuvasti korjata Momolu-sanan sanalla mummola. Se tuntuu minusta ihanalta, sillä lapsuudessani oma kotini oli kuin sotatanner, mutta mummola oli paikka, jossa saatoin tuntea oloni turvalliseksi.

Momolu -äänikirjoja kirjoittaessani ajattelen, että aikuisten tulee kaikin keinoin vahvistaa lapsen uskoa hyvään. Aivan pienimpien ei tarvitse tietää kaikkea, mitä ympärillä tapahtuu, sillä heidän tulee voida katsoa luottavaisina tulevaisuuteen. Lasta pitää suojella.

Yksi kirjallisuuden tehtävistä on auttaa käsittelemään vaikeita tunteita, esimerkiksi pelkoja ja avuttomuutta, mutta pienille lapsille kirjoitettu tarina ei tarvitse erikseen luotua pahista. Pienen lapsen elämässä on hankalia asioita aivan tarpeeksi muutenkin: pimeä pelottaa, kovat äänet säikäyttävät ja uusien asioiden opetteleminen on välillä niin vaikeaa, että tulee itku.

Oleellista pienelle lapselle on se, että lähellä olevat aikuiset ja ystävät ovat hyväntahtoisia ja lapselle syntyy luottamus muihin ihmisiin. Momolun maailmassa tätä luottamusta rakennetaan eläinhahmojen avulla. Momolu-panda ystävineen auttaa selviämään arkipäivän pulmista, tsemppaamaan ja harjoittelemaan sekä iloitsemaan omasta ja muiden onnistumisesta. Myös pelkoja käsitellään siten, että tukeudutaan muiden apuun, leikkiin ja ennen kaikkea taiteeseen, sen tekemiseen ja kokemiseen.

Minulla on vielä paljon opittavaa mummona olemisesta, mutta Momolun maailma alkaa olla jo tuttu. Toinen tuotantokausi valmistuu kevään aikana. Lukijana on edelleen taitava ja monipuolinen Antti LJ Pääkkönen. Jos tykkäät ajatuksesta, että lapsi voi oppia leikin avulla, kehua kaverin päivässä ja pitää hauskaa ystäviensä kanssa, tutustu Storytel Original -sarjassa julkaistuun Momoluun. Se on ehdolla parhaaksi äänikirjaksi Lasten- ja nuortenkirjallisuus -kategoriassa ja sitä voi äänestää 28.2.2022 asti.

Toivon, että kevät edetessään tuo ilon lapsille ja myös meille aikuisille. Luokoon kevätaurinko luottamusta tulevaan.