Ota tästä käyttöön valmis liikuntatuokio, jonka voi toteuttaa sellaisenaan vaikka joka päivä koko viikon ajan.  Ohjeet on kirjoitettu ulkototeutusta ajatellen, mutta sama toimii muunneltuna myös sisällä.

Sen sanon heti alkuun, että jos et muuta lapsille opeta niin opeta ainakin kuperkeikka. Kun sen teet, tulet samalla opettaneeksi paljon muutakin kehon hallintaan liittyvää.

Alkuleikkinä lapioikaa alueen keskelle matala lumivalli, joka rajaa kaksi aluetta. Jaa lapset joukkueisiin ja anna heille paljon värillisiä palloja (muovipussista ja paperista tehdyt häntäpallotkin käy, ellei tuule). Pidä puolesi puhtaana -leikissä joukkueiden tehtävänä on heittää pallot omalta puolelta toiselle.

Vanha tuttu tunnelileikki kannattaa ulkona tehdä pareittain: jokaisen parin on mentävä sellaiseen asentoon, mistä toiset voivat mennä alta. Väljän muodostelman viimeinen pari aloittaa. He kulkevat tunnelin läpi peräkkäin ja tekevät tunnelin toiseen päähän aina uuden asennon.  Seuraava pari lähtee liikkeelle heti, kun heidän altaan on menty.

Lumisella pihalla on hyvä harjoitella kuperkeikkaa. Ensin keinumalla oman selän päällä polvista kiinni pitäen, vaikka se on vähän raskasta.   Sitten tehdäänkin jo kuperkeikkamäki, josta pyörähdetään alamäkeen. Se on helppoa: leuka kiinni kaulukseen, kämmenet maahan ja menoksi. Arimpia lapsia kannattaa auttaa niskasta ja pepusta kiinni pitäen.

Sitten onkin aika yhdistää kaksi harjoiteltua asiaa leikiksi. Asettakaa maahan pieniä muovisia kartioita ja laittakaa alueen keskelle paljon (lumi)palloja valmiiksi. Kerro lapsille, että jokainen heittää palloja omiin kartioihinsa. Jos pallo ei osu maaliinsa, pitää leikkijän kiertää kartiot juosten ja tehdä paluumatkalla kuperkeikka aikuisen avustuksella tai ilman.

Liikuntatuokio loppuu aina rauhoittumiseen, mutta ulkona ei ruveta makoilemaan. Siksi loppuun sopiin hyvin loru, jossa liikkeet tehdään rauhallisesti säkeiden ohjeen mukaan kehon osia kosketellen. Tai vähän höpsötellen ja pepulleen hupsahtaen.

Ristihassu

Olka, olka rinta, massu,

tapu, tapu, käsitassu,

polvi, polvi, koukkuhassu.

Kruu.

Selkä, selkä, niska, massu,

tapu, tapu, käsitassu,

peppu, peppu, hupsishassu

Kruu.

Elina Pulli

 

Jos olet sitä lajia, että kaikki edellä mainittu on jo moneen kertaan tehty ja kaikki ryhmäsi lapset osaavat kuperkeikan mennen tullen, ota asiaksesi houkutella heidät tuunaamaan leikit kokonaan uusiksi. Osallista ja onnistu! on seuraava askel.

Hauskoja lumileikkejä toivottelee Pulina Elli

Blogikirjoituksen kansikuva on osa samannimisen kirjan kannesta vuodelta 2004. Kuva Mervi Lindman. Leikkiohjeen kuvan on piirtänyt Tuija Heikkilä.

 

PS. Halutessasi voit lukea myös muita juttujani elina.pulli.fi sivuilta. Jos tykkäät kirjoista, etsi blogikirjoitukset kohdasta ”Kirja kerrallaan”. Jos olet Pulina Ellin tapaan jo vaihdevuosi-ikäinen, saatat tykätä kolmannesta teemastani: ”Vauhdikkaat vaidevuodet”.