Oppia liikkumaan ja oppia liikunnan avulla. Se on minun lempparilauseeni. Tämä muistui mieleeni, kun vanha kouluttajakaveri sanoi lähtevänsä pitämään Elkki-kurssia? Tiedätkö sinä, mitä on elkki?

Kolmisenkymmentä vuotta sitten kehittelin liikuntaharjoitteita, joiden taustalla oli Montessori-leikkikoulussa käytössä olevat välineet ja näkemykset siitä, miten matemaattisia valmiuksia voisi edistää. Tässä lyhenteiden luvatussa maassa ”elkki” tarkoittaa esiopetusta liikunnan keinoin.

 

Kun Montsarissa pikkupojat yrittivät saada pikkuruiset matikkahelmet pysymään näpeissään ja laitettua ne puisen alustan yhtä pieniin reikiin, tajusin, että saman voi tehdä koko kehoa käyttäen. Näin helmien tilalle valikoitui hernepussit ja puisen tarjottimen sijaan päätin käyttää seinän viereen asetettuja ämpäreitä.

Aiheesta innostuneena ymmärsin, että en minä mikään matemaattisesti tyhmä ollut, en vain ollut lapsena saanut opetella asioita omalle oppimistyylilleni sopivalla tavalla. jatkoin harjoittelua ja lopulta tein lopulta gradunikin otsikolla Liikunta lukumääräkäsitteen opettamisen menetelmänä esiopetuksessa. Siitä ei tullut mitään tieteellisesti uraauurtavaa teosta, mutta se auttoi eteenpäin ainakin minua.

Olen valtavan iloinen siitä, että nykyaikana matematiikan opettamiseen liittyen on tehty upeaa työtä. Meillä on lukuisia kouluttajia, jotka ovat ymmärtäneet, että ihmiset oppivat eri tavoin ja erityisesti pienten lasten kohdalla tämä on otettava vakavasti. Abstraktiin ajatteluun ei ole oikotietä. Koko keholla toimiminen, esineillä laskeminen ja korostetun konkreettinen toiminta auttaa lasta enemmän kuin yksikään kynä-paperi-harjoitus.

Enkä nyt väitä, että kynät ja paperit tai tietokoneet pitäisi unohtaa, Nou, nou! Koko jutun juju on se, että samaa asiaa tarkastellaan monin tavoin: isossa tilassa, pöydän ääressä, käsin, kuvin, kynin ja konein. Ja tietenkin leikkien.

Silloin, kun itse vielä pidin Esiopetusta liikunnan keinoin –kursseja, korostin aina, että tämä ei ole vaihtoehto liikuntatuokiolle. Elkki on tapa toteuttaa se, minkä perinteisesti tekisi pöydän ääressä ja liikuntatuokio on sitten ihan eri juttu. Semminkin, että myös lukumäärää koko keholla opetellessa saa ja kuuluu tulla hiki, kun juostaan palloja kuljettaen, askelletaan sovittu määrä, heitetään ja kiinni otetaan laskemisen tahdissa.

Ja mikä tärkeintä: esiopetusta liikunnan keinoin –ajattelu ei ole vain matematiikkaa. Se on myös kielen oppimisen tukemista ja mitä suurimmassa määrin täynnä eheytetyn opetuksen ajatusta.

Liikuntavinkkinä tarjoan teille runon, johon voi mainiosti keksiä koko kehoa keikuttelevat liikkeet yhdessä lasten kanssa. Älä päästä itseäsi vähällä, vaan ohjaa lapsia hoksaamaan liikkeitä, joissa käytetään kaikkia liiketekijöitä: voimaa, aikaa, tilaa, tasoa ja suuntaa. Ja varaudu selittämään lapsille, mitä tarkoittaa ”aisteja on ainakin kuusi”, sillä nyt kyse ei ole intuitiosta vaan kehollisuudesta ja asentotunnosta.

Ykkösestä kymppiin

On mulla yksi pää,

se kahden olkapään väliin jää.

Hampaita vauvalla on kolme vasta,

nelosen keksin summasta:

Neljä on yhteensä raajoja,

teen liikkeitä laajoja.

Varpaita on jalassa viisi,

enhän ole vesihiisi.

Aisteja on ainakin kuusi,

laskepa itse kylkiluusi.

Päässä on seitsemän aukkoa,

en varmasti muistuta saukkoa.

Ranteessa on kahdeksan luuta,

keksi ysiksi jotain muuta.

Sormia on yhteensä kymmenen,

ympärillä kahden kämmenen.

Elina Pulli

Pulina Eliin löytää osoitteesta elinapulli.fi ja Pulina Elli -facesta. Molemmilla sivuilla on meneillään kirja-arvonta 17.3.2019 asti. Tykkää face-sivusta ja ryhdy seuraajaksi. Tai lähetä Pulinalle viesti suoraan kotisivujen kautta.