Tätä kirjoittaessani olen flunssaisena kotona. Pystyn hyvin samaistumaan ihmiseen, joka miettii, miten ihmeessä selviän huomisesta työpäivästä. Mitä edes teen ensi viikolla?

Jos edelleen työskentelisin lapsiryhmässä, ottaisin käyttööni valmiin liikuntatuokiosuunnitelman. Tekisin niin, koska tiedän, että on tärkeää tehdä oikeita asioita, vaikka kovin suurta pedagogista pohdintaa ei juuri nyt ehtisi tai jaksaisi.

Nytpä siis ehdotan, että lähdet lasten kanssa retkelle kirjastoon ja haet vielä yhden pääsiäiseen liittyvän kirjan lapsille ja siinä samassa itsellesi valmiit sanalliset jänisjoogaohjeet, jotka on myös kuvitettu. Jänisjoogassa riittää puuhaa usealle päivälle ja viikolle. Homma kannattaa toteuttaa saman kaavan mukaan useita, useita kertoaja.

Niinhän se menee aikuistenkin kanssa, että välttämättä ensimmäisellä kokeilutunnilla ei innostu sen enempää bodypumpista kuin joogastakaan (ainakaan Pulina). Mutta muutaman kerran kokeiltuaan voi jäädä kivasti koukkuun. Ja sehän me tiedetään, että mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä suurempi merkitys toistoilla on.

Kaikissa liikuntalajeissa on samoja elementtejä. Useat perusliikkeet toistuvat niin urheilulajeissa kuin arkipäivän toiminnoissakin. Esimerkiksi joogasta tuttuja liikkeitä tehdään hieman toisella tavalla eri voimistelulajeissa ja jopa jalkapalloharjoituksissa.

Liikkua, leikkiä ja luoda -kirjassa jänisjoogaharjoitteille on tarkoituksella annettu nimet, jotka eivät liity perinteiseen joogaan, mutta suluissa on mainittu myös asennon jooganimi kuten esimerkkikuvassa näkyy. Jänisjooga liikuttaa, rauhoittaa ja tietenkin myös auttaa sekä tasapainotaidon että liikkuvuudenkin ylläpitämisessä.

Jos et ehdi kirjastoon, kokeile yksinkertaista pääsiäishyppelyä ja anna lasten keksiä säkeisiin sopivat liikkeet:

Hypystä sylikkäin

Pääsiäinen, hypyt ristikkäin!

Pääsiäinen, jalat vierekkäin!

Pääsiäinen, hypyt peräkkäin!

Pääsiäinen, kyykky näin!

Pääsiäinen, taas ylöspäin!

Pääsiäinen

sitten sylikkäin!

Elina Pulli

 

Pupuhypyt

Korvat nosta korkealle,

koipi taipuu vasemmalle.

Häntä maata nyppää,

sinä jäniksenä hyppää:

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi tasa.

Käpäläsi avaa, sulje,

matalana taakse kulje.

Ota vauhti suuri

ja taas hyppykuuri:

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi tasa,

yksi, yksi, ympäri.

Sitten paikallasi makaa,

jänikselle lepo takaa.

Ilma sisään ja ulos

raukeus on lopputulos.

Elina Pulli

 

Jänisjoogakortit ja Jii Roikonen käsialaa olevat kuvat löytyvät kirjasta Liikkua leikkiä ja luoda. Sen pitäisi löytyä kaikista kirjastoista.

Mukavaa pääsiäistä. Seuraava vinkki tuleekin sitten vasta Vappua edeltävällä viikolla.

Terveisin Pulina Elli, joka löytyy Facebookista. Kun nimen pyöräyttää ympäri, voi etsiytyä helposti myös elinapulli.fi -kotisivuille.