Lapset rakastavat toistoa. Hyvä niin, sillä taitoja voi oppia vain toistamalla asioita. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sata vuotta käytössä ollut elefanttimarssi olisi ainut tapa harjoitella jonon muodostamista tai numeroita. Pointti on siinä, että samaa asiaa tutkitaan ja tarkastellaan monella eri tavalla.

Liikuntavinkkini ovat nopeita ja helppoja – aiemmin tehdyistä tuunattuja. Ne eivät kata kaikkea sitä, mitä hyvään liikuntakasvatukseen kuuluu. Tietenkään. Uskon, että aito liikunnanilo sekä varhaiskasvatuksessa että kouluissa syntyy vain ja ainoastaan spontaanin, tässä ja nyt tapahtuvan, liikkumisen lisäämisestä. Päivittäisistä valinnoista.

Lapsi liikkuu ja oppii liikunnan avulla, jos hänellä on siihen lupa. Ja sehän tiedetään, että lapsi liikkuu mielellään jos joku tylsä tyyppi (et sinä!) ei ole jo onnistunut tukahduttamaan lapsen sisään rakennettua toiminnallisuuden ja liikkumisen tarvetta.

Koska tahdon korostaa päivittäistä liikkumista, aloitetaan helpolla – liiketekijöillä ja tutulla liikuntalorulla.  Tällä yhdistelmällä on noin miljoona toteutusvaihtoehtoa ja takaan, että on hauskaa, jos uskallat heittäytyä. Varsinkin, jos toistat näitä juttuja töissä joka päivä. Tai mikä ettei? Voihan sitä myös kotona ja lauantaisin luistella lattialla tai laittautua lankutusasentoon.

Liiketekijöitä ovat voima, aika, tila, taso ja suunta. Liikkeitä siis tehdään monella tavalla muunnellen: kevyesti/voimakkaasti, nopeasti/hitaasti, pienessä/isossa tilassa, ylä/ala/keskitasossa, eteenpäin/taaksepäin/sivulle.

Lue postauksen lopussa oleva loru ääneen. Näytä liikkeet lapsille ja tehkää ne yhdessä. Jos loru on lapsille tuttu, siirry suoraan alla oleviin vaihtoehtoihin. Muista, että nyt on tarkoitus käyttää koko kehoa ja isoja liikkeitä. Ja unohtaa sormileikit.

  1. Auta lapsia keksimään/muistamaan joka aamu mahdollisimman monta ko. viikonpäivän alkukirjaimella alkavaa liikkumistapaa. Toistakaa liikkeet useaan kertaan päivän aikana ainakin siirtymätilanteissa. Esimerkiksi maanantaina madellaan matoina, möyritään mykkyrässä, matkustetaan maalle, mennään mielikuvitusmetsään jne. Hei muuten! Muistathan huomioida ryhmässäsi olevien monikielisten lasten keksimät sanat, vaikka ne olisivat sinulle vieraita.
  2. Kun uusia sanoja ei enää tunnu löytyvän, vaihda ohjeen antamisen tapaa ja käytä apunasi liiketekijöitä niin vaihtoehdot eivät varmasti lopu.

Maanantaina määrään hyppikää voimakkaasti/kevyesti, menkää kyykkyyn/korkeille varpaille pyörähtäkää nopeasti/hitaasti ympäri jne.

Tiistaina taion teidät pieneksi/suureksi/leveäksi, nopeaksi/hitaaksi, etuperin/takaperin/sivuttain tanssiviksi…

Keskiviikkona käsken kontata/konkata/kieriä/koikkelehtia isossa/pienessä tilassa…

Torstaina toivon matalia liikkeitä/korkealle kurkottavia käsivarsia/keskivartalon liikuttelua jne.

Perjantaina päätän opettaa teille kuperkeikan, näyttää kuperkeikkakeinun ja rakentaa kuperkeikkamäen…

Maanantaina mahat maahan

Tiistaina tehdään tasahyppyjä

Keskiviikkona kyljet kaarelle

Torstaina taputellaan takapuolta

Perjantaina pyöritään paikallaan

Lauantaina luistellaan lattialla

Sunnuntaina seistään suorassa

Sitten sylit sykyrälle

Elina Pulli

 

Katso loruleikki Yle areenasta niin kuulet myös siihen tehdyn laulun. (Loruloikkaa -cd:tä saa vielä joistakin kirjastosta.)

Ja Kaks Plus -lehden videolta.

Blogikirjoituksen kansikuva: Jii Roikonen teoksessa Lupa liikkua.

 

Hauskaa liikuntaviikkoa terveisin Pulina Elli

PS. Halutessasi voit lukea myös muita juttujani elina.pulli.fi sivuilta. Jos tykkäät kirjoista, etsi blogikirjoitukset kohdasta ”Kirja kerrallaan”. Jos olet Pulina Ellin tapaan jo vaihdevuosi-ikäinen, saatat tykätä kolmannesta teemastani: ”Vauhdikkaat vaidevuodet”.