Voihan hyppelihiiri, miten mahtavaa, että nykyään on lupa hyppiä, hyppelehtiä ja hoopoilla.

Kävi nimittäin niin, että innostuin aivan valtavasti hyppypatjasta, trampoliinin tapaisesta tuotteesta, jota ei ”minun aikanani” ollut. Kun sitä sitten hehkuttelin, sain kuulla väitteen, että hmmm trampoliinihyppely onkin jotenkin epäterveellistä. No ei ole! minä huudahdin ja tarkensin, että jos lapsi saa itse päättää, kuinka pitkään hän hyppii, hän todennäköisesti hyppelee hieman ja lepää sitten tai siirtyy kokonaan muihin puuhiin. Tärkeää toki on, että lapsi ei ryhdy väsyneenä tai yllytettynä tekemään sellaista, johon taidot tai vireystila eivät riitä.

Mutta siis kaikki liikkuminen pistää aivojen hermoverkkoihin vipinää! Erilaisten hyppy- ja hyppelytapojen oppiminen on tärkeää ja ennen kaikkea se on hauskaa! Tässä pari ihan perusleikkiä, joita varmaan joskus olet jo kokeillut, mutta ehkä unohtanut toistaa niitä taas uudelleen. Ensimmäinen, hyppelyjuoksu, toimii ”alkuverkkana” ja sen jälkeen on taas helpompi malttaa opetella uusia asioita Mitä sinä osaat? -leikin avulla.

Laita vanteet leikkialueen päätyihin ja molempiin vanteisiin paljon hernepusseja. Asettele lasten kanssa pujottelu- ja hyppyesteitä juoksureitille. Jaa lapset kahteen ryhmään leikkialueen eri päätyihin ja sano heille:

 • Juoskaa toiseen päätyyn esteiden yli hypäten tai pujotellen ja napatkaa hernepussi käteenne.
 • Juoskaa pujotellen takaisin toiseen päätyyn ja pudottakaa hernepussi vanteeseen juoksuvauhdissa. 

Mitä sinä osaat? -leikki

Asetu lasten eteen ja pyydä heitä kysymään: ”Mitä sinä osaat?” Vastaa näyttämällä liike ja sanomalla ääneen ”Osaan hyppiä tasahyppyjä.” Sitten kerro, että leikki jatkuu näin:

 • Kun olen näyttänyt, mitä osaan, te matkitte minua.
 • Sitten kysytte uudelleen, ja minä näytän uuden liikkeen.

Kokeile ainakin näit: osaan hyppiä

 • kyykkyhyppyjä
 • X-hyppyjä
 • vauhdittoman pituushypyn
 • yhden jalan hypyn
 • ympäri
 • eteenpäin/taaksepäin/sivulle
 • korkeana/matalana

Haasta lapset tekemään niin, että toistatte hyppyjen aloitusasennot ja myös hypyt silmät kiinni.

Kuvassa näkyy tasaponnistushypyn malli. Kehittyneen mallin vaihe on tavoitteena, mutta sinne päästäksemme jokaisen meistä on tehtävä tuhansia toistoja. Niin, että ei muuta kuin hyppimään. Ai niin… siitä hoopoilusta. Hauskinta tietysti on pellehypyt pehmeälle patjalle, mutta jos on jo 50+ kannattaa ainakin lämmitellä kunnolla ennen heittäytymistä.

dav

Sekä hyppykuva, että blogikirjoituksen kuva ovat Jii Roikosen käsialaa kirjassa Lupa liikkua.

Toivotan kaikille ihania syyshyppyjä trampoilla, hyppypatjoilla ja tietenkin ulkona raikkaassa säässä ojien, kantojen ja kivien yli.

Terveisin Pulina Elli.

Katso myös muita juttujani osoitteesta elinapulli.fi ja pistä Pulina Elli -facesivu seurantaan.