Ystävänpävä. Ihana syy liikkua yhdessä: ryhmänä, pareittain, toista auttaen ja opastaen, toiselta oppien ja yhdessä hassutellen.

Vaikkapa tuosta lumiukosta mallia ottaen: Jos et näe lumiukon saappaita, klikkaa kuva kokonaan auki ja hymyile.

Näinä aikoina on hyvä kiinnittää huomio siihen, että me ihmiset olemme kaikki aikalailla samanlaisia, vaikka elämme eri tavoin.

Lue alla oleva loru lapsille ja pyydä heitä keksimään lisää asioita, jotka kaikilla ihmisillä ovat samoja. Kun lapset kertovat liikkumisasioista, tyyliin ”me ollaan hyviä painimaan” tai ”me kaikki kävellään”, käytä lasten ideoita saman tien käytännössä.

Samanlaisia

Runo kertoo minusta ja

runo kertoo sinusta:

molemmilla silmät ja pää,

kummankin ääni kaikumaan jää.

Ihoni on pehmeä niin kuin sinun,

hiuksesi samaa ainetta kuin minun.

Minä olen minä enkä kukaan toinen,

sinä olet ystäväni aikamoinen.

Samanlaiset sormet ja varpaatkin.

Kuka kutittelee? Sen arvaatkin.

Meillä on samanlaiset posket ja suu,

kumpaakin kutsuu kiipeilypuu.

Elina Pulli

 

Jatka jakamalla lapset pareittain ja pyydä heidät asettumaan parin kanssa vastakkain. Anna ohjeita liikkeistä, jotka tehdään ensin itsekseen, mutta yhtä aikaa parin kanssa. Sitten lisää liikkeisiin pareittain tehtäviä juttuja.

Tasahypyt, kyykkyhypyt, yhden jalan hypyt ja hyppy ilmassa ympäri (180 ja 360 astetta). Myös haara-perus.

Toista samat antamalla ohje, että hypyt tehdään pareittain: kädet käsissä kiinni tai vuoroista sopien niin, että syntyy yhteinen tapa liikkua. Esimerkiksi haara-perus-hyppy onnistuu myös selät kiinni toisissaan.

Sitten venytykset ja taivutukset itsekseen: käsivarret, hartiat, kyljet, jalan eri osien lihakset jne. näyttämäsi mallin mukaan.

Lopuksi esitä hyviä kysymyksiä ja innosta lapset keksimään tapoja, joilla voi venytellä ja taivutella kimpassa. Esimerkiksi niin, että kylkivenytyksessä seistään rinnakkain ja pari yrittää saada kädet koskettamaan toisiaan ylhäällä.

Ja muista vanha kunnon soutuvenevenytys. Se, jossa istutaan lattialla parin kanssa jalkapohjat vastakkain ja kädet käsissä kiinni. Eikös ole mainoi lopetus pienelle liikuntahetkelle, jonka pointtina on jutella siitä, että samassa veneessä ollaan? Ihmisiä ja ystäviä kaikki. .

Laitanpa tähän vielä toisen käyttörunon. Se syntynyt ajatuksesta ”asenne ratkaisee”. Loppuun tuli kirjoitettua muutama säe lisää, että tälläkin saa lapset liikkeelle – jos ei muuta niin toisen luo.

 

Ystävyys luo ystävyyttä,

kiusanteko on kiusaa.

Leikki lisää leikkisyyttä,

harmittelu harmittaa.

 

Liiku lisää liikkuvuutta,

paikallaolo pakottaa.

Touhu lisää touhukkuutta,

laiskottelu laiskottaa.

 

Kaveritkin kaveruutta,

yhdessä voi kasvattaa.

Mitä muuta nyt

sanoa tästä kannattaa?

 

Jalkoja ja käsiä

pitääkö nyt liikuttaa?

No ainakin kai käsivarret

voi halaukseen jo heilauttaa….

Elina Pulli

 

Keksikää yhdessä lisää säkeitä ystävyydestä, kaveruudesta ja kivoista liikkumistavoista.

Ihanaa ystävänpäivää ja mukavaa liikuntaviikkoa!

Ilahduttavan lumiukkokuvan on ottanut Minna Jantunen, kiitos siitä.

Terveisin Pulina Elli

********

Pulina Elli kirjoittaa lasten liikunnan lisäksi myös omista ja muiden kirjoista sekä toisinaan myös vauhdikkaista vaihdevuoisita. Laita Pulna Elli -facesivu seurantaan tai käy suoraan sivuillani: elinapulli.fi