Mitä jos kokeilisit aarrekarttatekniikkaa (sisä)liikunnan suunnittelun apuna?
Anna lasten leikata kuvia lehdistä, mainoksista ja vanhoista liikuntavälinekatalogeista. Opasta lapsia kokoamaan leikatut kuvat ”aarrekartoiksi” omille papereilleen tai vaikkapa seinälle. Pyydä heitä asettelemaan kuvat sinitarralla radan muotoon ja ottamaan aarrekartoista kuvat niin, että suunnitelmia voi käyttää liikuntaradan rakentamisen apuna.
Työskentelyn lomassa sinun pitää tietysti miettiä, mitkä liikuntakasvatukselliset asiat ja taidon opettamiseen liittyvät kokonaisuudet pystyisi sisällyttämään mihinkin rataan. Pääset helpolla jos aloitat miettimällä, mitä perusliikkeitä (kieriminen, pyöriminen, käveleminen, juokseminen, hyppääminen, heittäminen, kiinni ottaminen, kiipeäminen) kunkin lapsen suunnittelemalla radalla voidaan harjoitella.
Homma lähtee käyntiin lyhyellä keskustelulla (tehdäänkö jokaisen oma rata eri päivinä vai yhdistelläänkö ideoita?), ratojen rakentamisella ja ilonpitoon heittäytymällä. Myöhemmin, kun on tarpeen monipuolistaa liikkeitä ja rikastaa leikkiä, ota avuksesi myös kangasnoppa, jonka taskuihin voi laittaa liiketekijöitä kuvaavat sanat: voima, aika, tila taso ja suunta.
Jos mahdollista, anna kunkin radan vuorollaan olla paikoillaan ainakin pari päivää ja varmista, että lapset pääsivät tekemään lukuisia toistoja niistä liikkeistä, joita on tarpeen harjoitella. Parasta tietysti on, jos saatte siirrettyä aarrekarttaradan ideat muunneltuina myös pihalle.
Ja hei, kannattaa kokeilla myös joitakin ihan muita kuin liikuntavälinekatalogeja tai -lehtiä. Eri elämänaloihin liittyvillä kuvilla (esimerkiksi kalastus, käsityöt, puutarha, metsästys) saa manioita tarinallisia liikuntaratoja aikaiseksi. Vai mitä sanot kalasta, joka skeittaa tai sudesta, joka miekkailee.
Liikunnan iloa toivottelee Pulina Elli
Ensi viikolla on Pulina Elli –facesivulla kirja-arvonta. Löydät minut myös osoitteesta: elinapulli.fi
Kuvat ovat Jii Roikosen teoksessa Liikkua, Leikkiä ja luoda.
Viimeisimmät kommentit