Muistatko kuinka sieviä ne olivat – pienet tekonahkaiset kotelot, joissa kynsienhoitovälineet olivat nätisti rivissä? Sain ensimmäiseni ehkä kymmenenvuotiaana. Tuolloin mummo nauroi, ettei noin pikkuruisilla saksilla leikattaisi häneltä kuin korkeintaan leukakarva. Mummolla oli raskaan työn kovettamat jalat ja vinoon kasvaneet kynnet.

Minulla on istumatyö ja kunnollisia kenkiä, mutta niin vain olen tilanteessa, jossa pyydän joululahjaksi kynsisaksia, sellaisia puutarhatyökalu -tyyppisiä. Tavallisilla saksilla tai kynsileikkureilla ei onnistu. En tiedä, onko tämä vain oma ongelmani mutta kuuluu nimenomaan Tunnustuksia naisen elämästä -otsikon alle.

Voi olla, että muilla menee kynsiensä kanssa edelleen ihan hyvin ja minun ongelmani johtuvat joko syöpähoidoista tai maratonharrastuksesta. Molempien myötä varpaankynnet irtosivat kokonaan, mutta kasvoivat takaisin paksumpina kuin pitkään työtä tehneen CV.

Koulussa opetettiin, että hiukset ja kynnet ovat samaa ainetta (näin muistelen). Mutta kukaan ei ole kertonut, minkä hemmetin takia tukka harventuu ja kynnet kovettuvat. Eikö voisi olla toisinpäin?

Eräs tuttavani sai lahjakortin jalkahoitoon. Hän oli sitä mieltä, että pitäisi ensin mennä jalkahoitoon, että kehtaisi mennä jalkahoitoon. Tuohon en sentään rupea vaan teen toisenkin joululahjatoivetunnustuksen.

Samaan pakettiin voisi laittaa sellaisen ihanan peilin, joita hotellien kylpyhuoneissa on. Sen, joka liikkuu kätevästi seinästä kohti kasvoja ja josta näkee ilman silmälaseja, missä ripset sijaitsevat. Kotioloissa se olisi suorastaan ylellistä.

Niissä hotellipeileissä on kyllä se huono puoli, että ne paljastavat kaiken. Tai ehkä se on ihan hyvä – muuten käy taas niin kuin eräälle Orvokki Kontiolle, jolle työkaveri hississä kertoi, että leukakarva on jo kahden sentin mittainen.

Kun työskentelin vuosikymmenet sitten lastentarhanopettajana, meillä oli tapana sanoa, että hyvällä opella on aina laastaria lompakossa. Nyt on todettava, että fiksun 50+ naisen meikkipussissa on aina pinsetit ja puutarhakokoa olevat kynsisakset.

Ystäväni Orvokki Kontion sanoin toivotan teille hauskaa ja tasalämpöistä joulua:

Viis kynsistä, viis hiuksista,

viis mistään.

Jouluna makaan paketillinen

vihreitä kuulia vatsallani,

luen kirjaa ja syön kaiken.

Ehkä ensi vuonna

laitan vihreää kynsilakkaa.