”Saunasankarin lorut ovat hihityttäneet mun lapsukaisia töissä. Ja leikkikiuas on todellinen hitti. Ihana löylynheiton sihinä kuuluu leikkinurkkauksesta!”

 Noin sanoi eräs opettaja, joka oli innostunut sekä kirjasta että leikistä yhdessä lasten kanssa. Mikäpä sen mukavampaa kuin heittää löylyä kiukaalle ja antaa huutia murheille. Se onnistuu mainiosti, vaikka oikeaa saunaa ei olisikaan.

Askartelin kuvassa näkyvän kiukaan sähkövatkaimen pahvikotelosta. Ihan ensin liimasin palvilootaan yläpohjan vain pari senttiä alemmaksi kuin laatikon yläreunat. Sitten päällystin ulkoreunat mustasta paperikassista leikkaamillani paloilla. Kiukaan luukusta näkyvät lieskat ovat peräisin jostain mainoskuvasta, jossa kypsennettiin loimulohta. Lopuksi liimasin erikeepperillä oikeita kiviä yläpohjan päälle. Saunasanko on pikkuruinen maalipurkki ja löylykauhana toimii kahvimitta. Miksikö minä tämmöiseen ryhdyin?

Pari vuotta sitten näin entisen työkaverini face-postauksessa kuvan hänen lastenlastensa saunaleikistä. Siinä oli penkeistä asetellut lauteet pefletteineen ja pahvista rakennettu kiuas tulenlieskoineen. Samoihin aikoihin juttelin naisporukassa saunaperinteistä ja mm. siitä, miten uimahallin saunassa kuuluisi olla. Viime kesänä mökillemme rakennettiin saunaa ja minä muistin koulutukseen, jossa luennoitsija oli kertonut lasten kanssa rakennetusta leikkisaunasta.

Päässäni kehkeytyi ajatus, että haluan kirjoittaa lastenkirjan, jossa leikki ja saunomisen tavat yhdistyvät jollakin tavalla. Siinä vaiheessa menin tietysti kirjastoon. Hämmästyin huomatessani, että lapsille suunnattuja saunakirjoja on yllättävän vähän. Leikkiä käsitteleviä kirjoja löytyi kyllä ja niitä luinkin useita.

Otin yhteyttä Aviador-kustantamoon ja sain melko pian lyötyä kättä päälle, että kirja julkaistaan. Olimme heti yhtä mieltä myös siitä, että kirjan kuvittaa Minna Mäkipää.

Kun ensimmäistä kertaa selitin Saunasankarit -kirjaan liittyvää ajatustani kuvittajalle, sanoin suunnilleen näin: Ne lapset niinku leikkii saunaa. Ne on jonkun kotona tai ehkä päiväkodissa. Sitten ne uppoutuu leikkiin ja niinku on siellä mielikuvitusmaailmassaan.  Ja lopussa ne sitten taas palaa siihen omaan leikkimiljööseensä.

Koska en itse osaa piirtää edes tikku-ukkoa, minusta oli mahdotonta kuvitella, miten kertomani ajatus voisi tulla näkyväksi. Mutta se tuli. Minna ratkaisi asian hienolla, lapsen mielikuvituskykyä kunnioittavalla tavalla.

Alusta asti tiesin, että kirjassa tulee jossain muodossa olemaan loruja (tunnenhan minä Pulinan). Mutta itsellenikin oli yllätys, että syntyy Saunasankari-hahmo, joka lurittelee loruja ensin lapsilta salaa ja lopulta yhdessä heidän kanssaan. Omasta lapsuudestani muistan hokeman: kun soivat kiukaan mustat urut, unhoittuvat arjen surut. Saunasankari sanoo saman asian näin: Jos mieli on kuin kieli viulun, voit täyttää saunakiulun, heittää löylyä kiukaalle ja antaa huutia murheille.

Kirjaa kirjoittaessani sain apua lastenkirja-ammattilaisilta mutta myös sauna-auditoijalta. Sauna-asiantuntijan vinkistä päädyimme kuvittajan kanssa siihen, että emme sittenkään ryhdy buustaamaan perinteistä suomalaista alasti saunomista. Saunojilla on uikkarit päällään ja tärkeimpinä pointteina mainitaan se, ettei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa saunoa. Esimerkiksi Lucan kotona saunotaan aina nakuina ja leikkisaunassa voi olla vaikka vaatteet päällä.

Peseytyä kuitenkin kuuluu ja Saunasankari neuvoo muun muassa näin: Huuhtaise pois irtolika, suihkuta, ruiskuta pika, pika. Hiukset tai kalju vedellä kasta, sitten löylyyn vasta. Ja mikä se vasta nyt sitten onkaan, vai oliko se vihta? Tähänkin löytyy vastaus Saunasankarit -kirjasta. Lisäksi kirjan loppuosasta löytyy kymmenen saunomiseen liittyvää lorua valmiina korttipohjina. Ei siis muuta kuin saunaa  leikkimään ja hankkimaan kirja kirjastosta tai nettikaupasta.

Osallistu arvontaan Pulina Elli face-sivulla ryhtymällä seuraajaksi tai kommentoimalla blogipostausta. Arvon kirjan kaikkien Pulina Elli -sivua seuraavien kesken. Ilmoitan voittajan samalla sivulla 26.6.20.

Jos tykkäät kirjasta, postaa sitä ympäriinsä #Saunasankarit ja synnytä kivaa sauna- ja leikkipöhinää.

Ihanaa kesää ja onnellisia saunaleikkejä!

Toivotttaa Pulina Elli