Tästä se lähtee. Pulina Ellin pienet ja kivat liikuntavinkit jatkuvat kesätauon jälkeen. Parhaat ideat ovat yksinkertaisia. Varsinkin, jos ne ovat jo hyviksi havaittuja ja kollegalta lainattuja.

Jokainen meistä on joskus riimitellyt lapsille tyyliin: sano puukko, anna kullalle suukko, mutta kuinka moni on liittänyt sanaleikkiin perusliikkeitä ja liiketekijöitä?

Arvaan, että aika moni, mutta ehdotan, että kokeilet taas vaihteeksi tätä ja sanot lapsille heti aamusta: Kuuntele tarkkaan erityisesti sanaa, jota painotan (merkitty kursiivilla). Kun keksit sanalle riimiparin, sano se ja näytä se liikkeellä. Toimii.

Nyt kuulen sävelen ja keinahdellen ______.

Pallo taitaa luokseni vieriä, taidanpas _____.

Heiluta lonkkaa ja luokseni ______.

Kevyenä liidä, sitten juoksuun _____.

Talvea muistelen ja leikisti lattialla _____.

Tule ystäväsi luokse, isoa ympyrää _____.

Olen suuri valas, vatsalleni mätkähdän _____.

Nosta plakaatti tai tee _____.

Hissun, kissun, hivuttain, hiivi, askella _____.

Keksi riimiparit uudet, tai tee tasahypyt ____.

Mutta asiaan ja siihen, mitä olen open suusta kuullut: Uuden ryhmän ryhmäytyminen sujuu kuin hyvin opittu pihaleikki, kun pedagogisena keinona käyttää pihaleikkejä. Miten simppeliä! Muutamassa viikossa kaikki rupeaa sujumaan, lapset löytävät kavereita, porukan yhteishenki on hyvää ja homma toimii.

Näin käy, kun opettaa lapsille ihan tavallisia pihaleikkejä, sellaisia, jotka olivat ennestään tuttuja, mutta, joiden sääntöjä on hieman tuunattu. Pointtina vanhojen leikkien muokkaaminen liikunnallisemmiksi ja vauhdikkaammiksi ihan vain siksi, että ne muuttuvat samalla mielekkäämmiksi ja vastaavat paremmin tarkoitustaan: yhdessä tekemistä, uuden oppimista ja myös luonnollisen, fyysisen rasituksen lisäämistä.

Esimerkiksi tervapataa niin, että kaikki pesissä olevat seisoivat määrätyssä tasapainoasennossa juoksun ajan tai kipaisevat juoksun aikana ympyrän keskelle ja pian takaisin omalle paikalle.

Yksi parhaista, päivittäin toteutettavista liikuntaleikeistä, joita olen viime aikoina kuullut, on reunajuoksu.   Itse en ole tätä kokeillut, mutta uskon, että tämä toimii ihan missä vain ja monen ikäisten kanssa.

Reunajuoksu alkaa niin, että ryhmän kanssa kuljetaan yhdessä tietty alue koulun, eskarin tai päiväkodin piha-alueen reunoja pitkin. Sitten sovitaan, että sama reunareitti juostaan useamman kerran joka aamu, päivä tai välitunti. Pikkuhiljaa lisätään kierroksia ja hommaa jatketaan juoksemalla itse mukana ja hassuttelemalla lasten kanssa.

Toki reitille voi laittaa välillä myös houkutuksia (rasteja) tai haasteita (takaperin juoksua), mutta kuulemani mukaan pelkkä reunajuoksu riittää. Tämä saattaa tuntua liiankin helpolta, mutta ehdotan, että kuitenkin kokeilet.

Jatkan liikuntavinkkien postaamista vuoden loppuun asti suunnilleen viikoittain. Seuraa Pulina Elli -facea tai tsekkaa blogikirjoitukset kotisivuiltani: elinapulli.fi. Käytä vinkkejä ja kerro myös kaverille, jos siltä tuntuu.

Jos jonain pimeänä talvi-iltana en olekaan kirjoittanut uutta vinkkiä, palaa alkuun ja kaiva esille, joku aiemmin tehty postaus. Hyvät vinkit eivät käyttämällä kulu, mutta kivatkin jutut välillä unohtuvat arjen kiireessä.

Uusille lukijoilleni tiedoksi, että tällainen minä olen.

Ja vanhoille tutuille kerrottakoon, että Pulina Ellin toiminnallisia leikkivinkkejä löytyy nyt myös Runomatkaoppaasta.

Toivotan oikein hauskaa ja liikkuvasta toimintakautta ja lukuvuotta kaikille. Blogikuva, jossa kurkku tekee spagaatin, on Virpi Pennan käsialaa runokirjassa Sydänrumpu. Sitä saa kirjastosta.

Terveisin Pulina Elli