Kuuntelin sivusta keskustelua, jossa pohdittiin, minkälainen on sensitiivinen aikuinen:

– Sensitiivisellä kasvattajalla on kyky vaistomaisesti ymmärtää lapsen tarpeita ja eläytyä niihin, sanoi eräs nainen.

– Aikuisen pitää pystyä tunnistamaan lapsen käyttäytymisen taustalla olevia asioita ja reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla, komppasi toinen.

– No mikä se tilanteen vaatima tapa sitten on, jos vaikka lapsi on arka, eikä uskalla kokeilla kuperkeikkaa. Eläydytäänkö siihen arkuuteen vai kuperkeikkaan? napautti kolmas.

– No höh! Mikä nyt muka toimisi kakkien kanssa, epäili joku heistä.

 – Sitähän se ammattitaito just on, että yhden kanssa mennään reippaasti eteenpäin ja heitetään se kupperiskeikka heti, tuetusti tietenkin. Jonkun toisen kanssa edetään vähän hitaammin, mutta varmoin ottein niin, että varmasti jää hyvä fiilis ja voittajaolo, selitti keskustelun aloittaja.

– Mutta ympäri mennään ja kuperkeikkatakuu annetaan? varmisti yksi keskustelijoista.

– No kyllä mä ajattelisin, että kuperkeikka on niin tärkeä taito, että sensitiivinen aikuinen ottaa ihan asiakseen löytää keinon auttaakseen lasta sen tekemiseen liittyvän jännittämisen yli. Sitähän se pedagogiikka just on, että aikuinen auttaa lasta oppimaan, Pulina puuttui puheeseen ja jatkoi vielä:

Lapsen näkökulmasta paras vastaus arkuuden voittamiseen on leikki ja aikuinen, johon lapsi voi täysin luottaa. Ja aikuisen suunnasta ajateltuna: kuperkeikassa avustamisen voi opetella. Aloittaa voi vaikkapa siitä, että pilkkoo liikesuorituksen osiin ja tutkii yhdessä lasten kanssa, mitä siinä pyörähtäessä oikein tapahtuu.  Superveikka-loru auttaa siinä hommassa.

Superveikka

Kerro mulle Superveikka

Miten tehdään kuperkeikka?

Ensin mennään kyykkyyn,

sanoo Veikka Super.

Sitten tehdään keikka kuper:

Kädet maahan laita,

leuan alle paita.

Älä katso kattoon,

käännä pääsi mattoon.

Selälle matto maittaa,

kun sen kippuralle laittaa

ja kyllä onnistaa,

kun hyvin ponnistaa.

Käsillä työnnä,

pyörähdä, pyöri.

Kyykystä hyppää,

kuin venyvä nyöri.

Jos vielä mietityttää, laita YouTubeen hakusanat kuperkeikka ja avustaminen. Esimerkiksi Voimisteluliiton Temppusankarit-videolta näkee sekä kuperkeikkakeinunnan että kehittyneemmän liikkeen avustamisen.

Kuperkeikan tekemiseen liittyviä ohjeita ja vinkkejä löytyy lisää Lupa liikkua -kirjasta, josta blogikirjoituksen kuvakin on peräisin. Superveikka-runosta on tehty myös laulu, jonka on säveltänyt kari Mäkiranta. Biisi löytyy Loruloikkaa!-levyltä ja sitä saa edelleen joistakin kirjastoista.

Kupperiskeikkoja joulun odotukseen

Toivottelee Pulina Elli

Katso myös muita puuhiani osoitteesta elinapulli.fi tai laita Facebookissa Pulina Elli -sivu seurantaan.