Olen aina kirjoittanut listoja. Muistutuksia siitä, mitä työpäivän, viikon tai kesän aikana pitää tehdä. Toki olen kirjannut ylös myös haaveitani ja asioita, joita aion tavoitella.

Aikanaan jouduin listaamaan ruutupaperille avioliittoni plussia ja miinuksia. Päädyin jatkamaan liittoa ja hyvä niin. Tämä listan olen laatinut kokemusasiantuntijana.

 1. Salasiivous on syntiä

Jos olet yksin kotona, lue kirjaa. Tai lähde kävelylle. Mene uimaan tai löhöä sohvalla. Mutta älä siivoa niin, että puolisosi ei näe sitä. Muuten se erehtyy luulemaan, että kaikki tapahtuu kuin äidin hoteissa aikanaan.

 1. Miehet tykkäävät koneista

Luota siihen, että myös miehet osaavat käyttää koneita, ainakin pyykkikonetta.

Vuosia sitten eräs luennoitsija haukotteli kesken esityksensä. Hän tunnusti heränneensä aamuyöllä vaimonsa avunhuutoon. Vaimo oli töninyt miehensä hereille kolmen aikaan yöllä: tule katsomaan, tule katsomaan!

Mies kuvitteli joutuvansa todistamaan yöllisten rosvojen käyntiä tai jotain vielä pahempaa.  Mutta vaimopa ohjasi miehensä kylpyhuoneeseen, avasi koneen luukun ja sanoi: katso pyykkikeiju on käynyt!

Miesluennoitsija lupasi kuulijoilleen, ettei enää koskaan pidä mitään kotihommaa itsestään selvänä. Toimii. Olen kokeillut.

 1. Orjalista on ihan jees

Tee selkeä työnjako. Toki on hienoa, jos onnistutte puolisosi kanssa jakamaan kotityöt tasan hyvässä hengessä, mutta jos ette, älä jää odottelemaan. Toimi. Enkä nyt todellakaan tarkoita, että tee ne kaikki hommat itse. Nounou.

Orjalista on mieheni antama nimi lauantain siivouslistalle. Siinä lukee kaikkien huushollissa asuvien nimet (nykyään vain E & T). Sitä mukaan, kun vessa on pesty, lehdet ja roskat viety, kaupassa käyty ja keittiön ovet pyyhitty, vedetään viiva tehtävän yli. Koko jutun viehätys on siinä, että ”orjan” ei tarvitse ajatella.

 1. Pyydä apua

Ethän kuvittele, että olet ainut, joka tarvitsee apua? Tai että se on jotenkin arveluttavaa?  Avuntarve voi liittyä lastenhoitoon, siivoukseen, parisuhteen hoitoon tai vaikka vain pelkkään ketutukseen. Juttele ihmisille. Puhu siitä, miltä tuntuu. Usko huviksesi: ihmiset auttavat mielellään.

Unohda sana kiitollisuuden velka. Kyse on pikemminkin runsaudensarvesta, hyvästä kierteestä ja siitä, että toisiamme varten me täällä ollaan. Pirteänä pärjää paremmin.

Ja tosiaan, myös ammattiapua kannattaa hakea. Pääjumi vie toimintakyvyn pahemmin kuin polvivamma. Miksei sitä voisi lääkitä?

 1. Kestä sotkua

Älä koskaan siivoa viimeisillä voimillasi. Mieluummin leiki tai nuku. Kun omat lapseni olivat pieniä, tein itselleni seinätaulun: jos kymmenen vuoden päästä mietin elämääni taaksepäin, en murehdi sitä, että kotona ei aina ollut siistiä. Olin oikeassa.

Ja nyt tässä kohtaa pieni tarkennus teille, jotka ihmettelette, miksi pitkän liiton reseptissä puhutaan vain kotihommista. Siinäpä se – suurin osa ajasta ja parisuhteesta on ihan tavallista tallaamista. Juhlia jokainen osaa, mutta arjessa ihmiset punnitaan. Nekin, jotka keskittyvät äärimmäisiin dieetteihin ja himotreenaamiseen.

 1. Anna anteeksi ja anna anteeksi

Anna anteeksi, mutta älä samasta asiasta jatkuvasti. Tiedä arvosi ja ilmaise rajasi. Jos on tarpeen sano ääneen: Nyt riittää! Tämä ei vetele!  Katso silti samalla selfie-kuvaasi ja ole rehellinen varsinkin itsellesi.

Kompromissien tekeminen on monesti ihan viisasta. Maailmassa on aivan tarpeeksi heitä, jotka tahtoivat sanoa sen viimeisen sanan.

 1. Kyllä sitä kehumista kestää kummasti

Luin tämän sloganin vuosia sitten erään opettajanhuoneen seinältä. Ruuhkavuosina tuli välillä toimittua aivan kuin periaate koskisi vain lapsia. Mutta kyllä jokainen meistä haluaa kokea olevansa hyvä, viehättävä, hauska tai ainakin mielenkiintoinen. Ja tunnustettakoon, että kerran sanoin eräissä illanistujaisissa miehelleni, että keksi ihan mitä muuta tahansa, mutta älä perhana kehu mua ahkeraksi.

 1. TTS -neuvottelu

Järjestä kerran vuodessa aikaa talous- ja toimintasuunnitelman tekemiselle. Kyllä sitä hullummistakin asioista palavereja pidetään. Miksei yhteisen perheen asioista? Meillä rupesi menemään huonosti, kun luovuimme tästä. Oli muka niin kiire. Erään kriisin jälkeen palasimme tähän käytäntöön ja sitä jatkettiin kunnes lapset muuttivat pois kotoa. TTS -neuvottelun tärkein pointti on se, että ensin kumpikin kirjoittaa paperille, mitä haluaa ja ajattelee. Sitten jutellaan.

Nykyään aikaa puhumiselle on aivan tarpeeksi. Paitsi jos televisiosta tulee urheilun arvokisoja, esimerkiksi Lahden hiihdot. Silloin ei kannata ottaa parisuhdeasiaa puheeksi, eikä ainakaan kulkea miehen ja TV-ruudun välistä.

 1. Arkihuumori on täsmälääke

Kun kysyin mieheltäni, mikä meidät pitää yhdessä, hän vastasi hetkeäkään miettimättä: arkinen huumori. Niinä aikoina, kun yhteinen nauru on ollut kadoksissa, on ollut vaikeaa. Ja tietenkin juuri toisinpäin: nauru loppui siksi, että oli vaikeaa. Muna vai kana? Siinäpä kysymys. Uskoakseni arkinen huumori onnistuu vain, jos kumpikin osaa ja uskaltaa nauraa itselleen. Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun rippijuhlavieraat kehuvat leivonnaisia ja mies keventää tilannetta: ”Olisittepa nähneet, miten tämä kotileipuri äsken kiroili keittiössä ja huusi mulle, että pois alta.”

 1. Tunteet menevät ohi

Naisten lehdissä toitotetaan usein, että tunteet ovat aina totta. Aivan totta. Mutta on myös niin, että tunteet menevät ohi. Alakulo menee ohi. Väsymys menee ohi. Jopa inho omaa puolisoa kohtaan voi mennä ohi… Siitä tyypistä, jonka haukotuskin välillä ärsytti, kuoriutui taas se poika johon aikanaan rakastuin. Ei se ihan sama ole, mutta en ole minäkään. Olisikin aika surullista, jos ihminen ei muuttuisi. Minä ainakaan en kestäisi entistä Pulinaa – sitä, joka oli aina oikeassa.

 1. Lopuksi vielä bonuksena klisee, joka ei ole latteus, eikä kulunut sanonta

Rakkaus on tahtoasia. Suosittelen pitkää liittoa, jos molemmat tahtovat. Jos se toinen ei halua, eikä tajua, anna sen mennä. Minä olen pitkämatkalainen, koska rakastan.

__________

Yleensä Pulina Elli kirjoittaa kirjoista, lasten liikunnasta ja vauhdikkaista vaihdevuosista osoitteessa elinapulli.fi. Samat jutut löytyvät Pulina Elli Facesta. Tämän kirjoituksen jaan kerran vuodessa. Tee sinäkin niin tänä vuonna:)